ATG odds Elitloppet

Aktiebolaget Trav & Galopp är det företag i Sverige som har monopol på spel på hästar. Det står under statlig tillsyn men ägs av Travsporten och Galoppsporten tillsammans. Sedan starten 1974 har de haft uppdraget att tjäna pengar på spelandet för att med de pengarna driva och utveckla banorna samt finansiera vinsterna i loppen.

Odds

Att räkna ut oddsen för spel på respektive häst är en omfattande procedur där det finns en mängd olika faktorer att ta hänsyn till. Alla de olika saker som kan påverka utgången av ett lopp är omöjligt att räkna med. Det som fäller avgörandet kan vara allt ifrån osannolika mänskliga misstag under loppet, ett brunstigt sto som passerar förbi en tävlande hingst eller en oplanerad utflykt från hagen dagen innan. Vem som tränar hästen, vem som ska köra den i loppet, vilka resultat hästen presterat tidigare, om den varit skadad eller inte tävlat på någon tid, hur banan ser ut i förhållande till de banor där hästen presterat som bäst, om hästen haft lång resväg till banan och hur många dagar den fått vila efter senaste större lopp är faktorer som spelar in när oddsen för de olika hästarna räknas ut. I Sverige är det ATG som har monopol på spel på hästar, men i och med internet finns det många olika aktörer på marknaden och bedömningen av vilka odds som kan erbjudas på olika hästar kan skilja sig åt en hel del. Det kan löna sig att leta runt bland olika spelsajter.

Olika spel på trav

Från 1960-talets V5spel har det utvecklats en mängd olika slags spel på trav. Dagens travsport erbjuder mellan tio till femton olika slags spel, litet beroende på hur man räknar. Dels finns det olika spel som erbjuds beroende på vilket typ av lopp det är som körs. Exempelvis är V86 ett ganska nytillkommet spel som erbjuds vissa vardagar eftersom spelarna efterfrågade ett billigare spel med större vinster under just veckorna. V75 spelas sedan 1993 främst på lördagarna även om andra veckodagar undantagsvis kan förekomma. V65 startade 1974 och spelades, innan det ersattes av V75, på lördagar men finns idag fem dagar i veckan. Dagens dubbel startade 1987 och där gäller det att pricka in vinnare i två efter varandra följande lopp, vanligen dagens två sista lopp på en angiven bana. Dagens Flex, Trio och Tvilling är namn på några av de andra spel som erbjuds – alla med sina specifika regler och odds. Harry Boy är ett något annorlunda sorts spel där en kunnig person har valt ut hästarna och du endast väljer vilken summa du vill satsa. Man spelar normalt antingen på vinnare eller på plats. Vinnare är det vad det låter som, man satsar pengar på att ett visst ekipage ska komma först i mål. Att spela på plats innebär att man satsar pengar på vilka två eller tre ekipage som kommer etta och tvåa respektive etta, tvåa och trea. Det gäller att komma ihåg vad man vill satsa på eftersom oddsen är betydligt högre för vinnare, medan chanserna att pricka rätt kan vara fler när man satsar på plats.

Elitloppet

1952 kördes ett lopp som kallades för Solvalla Jubileumslopp och året efter återkom tävlingen under namnet Elitloppet. Idag har tävlingen växt till en av världens största och avgörs under sista helgen i maj, en helg full av olika aktiviteter där klimax är söndagens avgörande Elitlopp. Formerna för tävlingen ser idag ut som följer. Sexton hästar bjuds in att delta i loppet och de delas upp i två försöksheat. De fyra bästa från varje lopp går vidare till finalen där det spår hästen tilldelas är beroende av placeringen i försöksheaten. Såväl försöksheat som final körs samma dag, sträckan är 1609 meter och hästarna startar bakom startvinge, så kallad autostart med bil. Planeringen för Elitloppshelgen 2016 är i full gång och den startar med V65 på fredagen, Sweden Cup på lördagen och V75 både lördag och söndag för att avslutas med Elitloppet på söndagen.

Spel på hästar har troligen funnits lika länge som det funnits tävlingar med hästar och så kommer det nog att fortsätta. ATG är det enda företag i Sverige som har tillstånd att bedriva spel på hästar, men det gäller på banorna. På internet finns det konkurrens och ett sätt att konkurrera om spelarna är genom de erbjudna oddsen på spelen.