Totalisatorspel i Sverige är i regel betting i ett lopp där man kan välja att spela på vinnare eller plats. Det senare innebär att den häst man spelat på ska komma trea som sämst för att det ska bli vinst. Travbanorna har även sina egna V-spel som gäller att pricka in vinnaren i ett antal lopp, mestadels tre, fyra eller fem. Samtliga dessa spel lämnar man in och betalar för hos kassören. Med dagens moderna teknik fungerar även många banors spelområde som vilken spelbutik som helst. Om man till exempel är på Jägersro kan man samtidigt spela på lopp i Visby, där loppen går på dess bana Skrubbs. Att spela när man befinner sig på någon hästsportsarena innebär i alla lägen att man kommer nära sporten på ett annat sätt än om man sitter hemma i soffan och gör sina spel med en surfplatta. Som besökare på exempelvis Romme utanför Borlänge kan man nästan känna på hästarna, uppleva atmosfären och insupa aromen. Riktiga entusiaster står med block och penna samt ett tidtagarur i handen och följer hästarna i dess dagliga träning. Det gäller att upptäcka en gryende form eller kanske tvärtom hos en favorit. Dessa människor finns ännu kvar men med dagens videokameror tycker många att det är bättre att titta på gamla lopp. Även uppvärmningen i de större loppen som ingår i V-spelen, särskilt V64, V75 och V86, visas på skärmar över hela landet i spelbutiker och på webben. Detta gör det naturligtvis intressantare att spela och betta för en bredare massa än bara de inbitna.
Svenskarna kunde börja spela på hästar 1924. Då inhiberades förbudet som gällt i 26 år. Det ansågs vara samhällsfarligt med betting överlag samt spel på hästar i synnerhet. Dessutom ansåg man att det var djurplågeri att köra hästsportstävlingar. I Malmö hade dock den jättestora anläggningen Jägersro funnits sedan 1907. I Stockholm körde man tävlingar i Brunnsviken men efter att totalisatorn åter blev tillåten skapades Solvalla som stod färdigt 1927. Solvalla har sedan dess varit Sveriges nationalarena för trav. Sveriges största galoppbana är Täby Galopp som ligger norr om Stockholm. Den invigdes 1960 och ersatte då den nerlagda banan vid Ulriksdal. På Jägersro körs både trav och galopp och i väst har man Göteborgs Galopp. Men galopp kan ridas även på naturbanor och dessa finns i Blommeröd, på Strömsholmen och på Gärdet i Stockholm.
När man startade V65 år 1974 var det startskottet för spel till en bredare publik än bara de mest initierade. Nu kunde var och en spela på hästar på samma sätt som sömmersketips eller vanliga lotter. Slumpen avgör i slutänden men särskilt när det är fotboll eller hästar som är inblandade i spelet blir det mer intrikat. Många gånger blir det mycket favoritsegrar och toppvinsterna är därför låga. Lägre vinster som 5 rätt ger ibland ingen utdelning och då går pengarna in i en jackpott. Men så händer det och miljonvinsterna slår in. Sitter man då framför tv:n och ser loppen på TV4 blir det än mer spännande. Man kan numer även kolla direktsändning på Kanal75. Extraspel är nu även möjligt från soffan i vardagsrummet. Innan internets tid kunde spel på vinnare och plats i ett specifikt lopp endast göras på plats. Nu är det bara att gå in på ATG.se, logga in och välja spel. Hos bolag som Unibet, bet365, Racebets eller Betsson kan man även spela på utländska galopp- och travlopp, förutom de svenska. Den stora skillnaden i betting är att ATG endast tillhandahåller flytande odds. Hos andra spelsajter kan man få fasta odds. Vilket som är bäst överlåts till spelaren att välja, men om förutsättningarna förändras dramatiskt just före starten av ett lopp kan det göra stor skillnad. Spel på så kallade outsiders kan ofta ge bättre vinst på fasta odds och dessutom kan man bättre kontrollera insats och utfall. I Sverige är vi mest vana vid odds som uttrycks med decimal, exempelvis 2,50. Detta ger således en vinst på två och en halv gånger pengarna. Engelska odds är angivet i bråktal och kan uttryckas som 5/2 eller 5:2. Oddssättningen är även beroende på om insatsen återbetalas eller inte.