Betting på trav

Man kan tro att betting på trav endast handlar om att välja ut den hästen som man tror kommer vinna, så är inte riktigt fallet. Det finns nämligen flera olika sätt för betting på trav. Ett av dem är att gå till travbanan och att på plats satsa på den häst du tror kommer att vinna i det som kallas för totokassan. Det går också att spela på att en specifik häst kommer att komma på plats ett till tre och på det sättet är det lättare att vinna. För den som inte fysiskt vill åka och vara med på plats så finns streckspel där man i lugn och ro hemma fyller i sin spelkupong och där det gäller att hitta vinnare i åtta lopp. Hur stor vinsten blir beror på hur många rätt du har . Det är också här de stora vinsterna finns och är du ensam om dina val kan de bli riktigt stora. 67 miljoner kronor med en insats på lite över 1000 kronor innebar detta för en 30årig man i Axevalla i februari 2010. Quinella är insatsen på två hästar som tar första och andraplatsen, vem som blir etta respektive tvåa spelar ingen roll. Trita är där du talar om vilken häst som du tror kommer på tredje plats, högre eller lägre placering och du förlorar din insats. Head to Head är en mycket populär spelform där du satsar på vem av två kuskar eller vilken av två hästar som kommer att placera sig högst av de två valda alternativen.

Odds och vinst

Det är här hela hemligheten med att spela på travhästar och att vinna de stora pengarna. Odds är det som visar hur många gånger pengarna du satsade som du faktiskt har chans att vinna. Vilket odds som gäller för vilken häst är ett resultat av hur populär just den hästen är, eller med andra ord hur många som valt att satsa sina pengar på just den hästen. Den häst som har det lägsta oddset är också den häst som man kallar för favorit. Den med högst odds är den häst som är minst populär men det ger ju också de största pengarna om den hästen skulle vinna. Kort sagt gäller det att hitta en häst som har det högsta odds men som också har en chans att vinna loppet. En häst som kan åstadkomma detta kallas ofta för fidus, ett ord att lägga på minnet. Glänsare är också ett bra ord att kunna och innebär motsatsen till fidus. De har många bra uppvärmningar men inga resultat i loppen.

Att hitta vinnaren

Det finns massor av guider, skolor och personer online som påstår sig kunna lära dig att hitta vinnaren. Enbart tur säger andra. Om man skall tro experterna så är det viktigt att vara engagerad när man talar om betting på trav. Bra faktorer att hålla koll på ar till exempel; vilken häst är i form? Är någon häst under behandling eller medicinering? Vilka resultat har hästen tillbaka i tiden? Galopperar hästen ofta? Yttre faktorer som till exempel ett regn som gör banan tung kan direkt kasta om vem som är favorit eller inte och till detta skall läggas att vissa hästar är sommar eller vinterhästar. Är man ute efter en skräll (lågoddsare som vinner) så är hösten helt rätt tid för detta om man skall tro experterna.