Bettingberoende

Bettingberoende, eller som det vanligtvis kallas – spelmissbruk, är numera klassat som en sjukdom. Beroendet kan man få hjälp att bota genom professionell hjälp från den vanliga sjukvården. Man skulle kunna påstå att Sverige därför är ett bra land att bo i om man hamnar i spelberoende.

Vad är bettingberoende?

Att spela olika spel är roligt, det kan vi nog alla vara överens om. Man behöver inte spela om pengar för att det ska vara kul, att spela Fia med knuff med sina barn är roligt och leder definitivt inte till spelmissbruk. Det är då det kommer pengar med i bilden som man kan utveckla ett skadligt beroende. Det kan vara skadligt på flera sätt - dels anstränger det den beroendes ekonomi, dels får det ofta sociala konsekvenser då personen i fråga avskärmar sig från familj och vänner.

Hur upptäcks bettingberoende?

  • Om en familjemedlem drar sig undan och börjar föredra sin dator eller mobiltelefon istället för att exempelvis äta måltider eller se på familjeprogram på TV tillsammans med familjen.
  • Om en person drar sig undan från sina vänner och slutar att umgås.
  • Om en person ständigt är utan pengar och behöver låna för att få vardagen att gå runt trots att personen har ett jobb.

Ovanstående situationer tyder på att risken är stor att personen i fråga har utvecklat ett spelberoende.

Vilken hjälp kan man få för att komma ur spelberoendet?

Det finns hjälp att få, både av samhället och genom olika ideella sammanslutningar.

Spelberoendes riksförbund är en ideell, politiskt och religiöst obunden organisation som har verkat i över 15 år. De hjälper människor att ta sig ur sitt spelberoende.

Stödlinjen är en telefonsupport för beroende och deras anhöriga. Stödlinjen drivs av Statens Folkhälsoinstitut.

Slutaspela.nu är en sajt på nätet med mycket information om spelberoende och tips om vart man kan vända sig för att få hjälp och råd.

Det finns dessutom fler ställen att få information från på nätet. Genom att göra en sökning på exempelvis Google dyker ett flertal hjälpsamma sajter upp.