Dagens dubbel

Dagens dubbel är ett av de absolut mest klassiska spel som man kan hitta när det kommer till travsport. Dagens dubbel spelas, som man kan utröna med hjälp av det talande namnet, varje dag. På grund av den höga frekvensen och regelbundenheten som spelet uppvisar så har man också säkrat en stor skara av trogna spelare som återkommer igen och igen för att pröva lyckan och förhoppningsvis vinna lite pengar. Dagens dubbel har den fördelen att vinstchanserna återkommer väldigt ofta, DD spelas ju dagligen, så varje ny dag erbjuder en ny chans till storvinsten.

ATG är det officiella organet som samordnar alla typer av spel som involverar hästar och hästsport i Sverige. Den svenska staten har nämligen monopol på spelande men har ordnat det så att man delar ut uppdragen till bolag som sedan förväntas sköta och förvalta spel och dobbel inom vissa branscher på bästa sätt. Precis som inom andra typer av spel i Sverige så är spel på hästsport noggrant anordnat och övervakat. ATG tar sitt ansvar på största allvar och man strävar hela tiden efter att åstadkomma ett måttligt och hälsosamt spelande som först och främst skall vara roligt och underhållande. Har man dessutom turen att lyckas kamma hem vinster, stora eller små, så är det så klart en stor bonus.

Historien bakom Dagens dubbel

Dagens dubbel har en lång och gedigen historia bakom sig. Det hela startade redan 1987, den 30 december för att bara exakt, och har hållit i sig sedan dess. Spelet som går ut på att identifiera de vinnande hästarna i dagens två sista lopp, blev direkt mycket populärt bland spelarna. Denna popularitet har hållit i sig under åren och till och med denna dag är Dagens dubbel en av ATG:s absolut mest spelade och populära spel.

Spelets popularitet gör också att det är väldigt lönsamt att spela. Ju fler spelare desto större omsättning och generösare vinster. De senaste åren har Dagens dubbel omsatt i runda slängar 500 miljoner kronor, en siffra som visat sig fördelaktig för spelarna som är potentiella vinnare av stora summor pengar. Spelet är det av ATG:s spel som ger allra bäst återbetalning till spelarna. Hela 75% skall gå direkt tillbaka till spelarna i form av vinster och andra förmåner.

Så här går spelet till

Dagens dubbel går till så att varje travbana i Sverige turas om att vara värd för Dagens Dubbel. I enlighet med traditionen så är det ofta den bana som också arrangerar dagens version av de andra stora trav-tävlingarna så som V75, V85 eller V64. I spelet gäller det sedan att lista ut vilka de två vinnande hästarna. Ju högre odds dessa hästar har desto högre blir dessutom vinsten för den som prickar in dem rätt.

En rolig kuriosa som förknippas med Dagens dubbel hänger samman med en stor svensk profil som styrde en annan stor spelform i Sverige under 90- talet. Leif “Loket” Olsson, programledaren för det oöverträffade spelprogrammet Bingolotto, påstår att han är den som spelat på Dagens dubbel till de absolut bästa oddsen. Enligt Loket var oddsen på de två hästarna otroliga 52,21 respektive 53. Loket lanserade dessutom sin teori om att aldrig spela på favoriterna i loppet – ett drag som visade sig vara mycket framgångsrikt den här gången.

Ytterligare fakta som det kan vara roligt att ta del av är lite statistik. Det är nämligen så att vissa hästar och kuskar varit mer framgångsrika än andra när det gäller Dagens dubbel. Den som kammat hem allra flest segrar är Örjan Kihlström. Denna duktiga kusk har under sin karriär, så här långt, kammat hem hela 798 segrar i Dagens dubbel-lopp. Tätt efter honom följer två andra berömda svenska travkuskar Stig H. Johansson och Åke Svanstedt.