De bästa svenska travhästarna genom tiderna

Innan vi tittar på nutid och de otroligt snabba moderna hästarna, och deras vinstsummor som ett mått på framgång, så måste ett sto fött 1945, presenteras nämligen Frances Bulwark tränad av Sören Nordin i Rö mellan Stockholm och Norrtälje. Hon vann 80 segrar, en av dem var elitloppet 1953, hennes bästa tid blev vid Francesgalan i Årjäng med 1,18,3. Hon tävlade över hela Europa och då hon slutade sin tävlingskarriär hade hon sprungit in 591 420 kronor som i dagens penningvärde skulle motsvara 7 565 000 kronor. Inte dåligt med tanke på att det spel och tävlingsverksamhet som fanns då var bara en bråkdel av dagens.

Det som gör Frances och nutida travhästar speciella är att de travar snabbare än de galopperar. Vanligast i svensk och nordisk travsport är varmblodiga hästar ofta med amerikanskt påbrå, så kallad Standardbred. Men i Skandinavien kan även kallblod finnas med på tävlingarna. Vad varmbloden beträffar är de inte ovanligt med franskt eller ryskt blod som inslag.

Varmblod

Varmblod används i första hand på travbanorna men även som ridhästar. De avlas fram för att bli snabba medan exteriören inte är lika viktig.

Kallblod

Kallblod är aningen mindre till växten och används i aveln för att få fram en travhäst som är aningen tåligare och robustare. De kallblodiga raserna är Nordsvensk, Finskt kallblod och Dölehäst. Dessa tävlas oftast med i norra Sverige då lopp för dem i söder är sällsynta.

Berömda svenska travhästar

Det finns många berömda svenska travhästar som har skrällt inte bara i Sverige utan även internationellt. Några namn är Ego Boy, Copiad, Victory Tilly, Commander Crowe, Legolas, Ina Scott och den spännande Järvsöfax.

Järvsöfax är ett bra exempel på hur bra ett kallblod kan bli. Han lyckades slå världsrekord på både korta och långa distanser. En annan svårslagen bedrift var att han vann 42 gånger i rad. Han slutade tävla 2009 och i det sista loppet vann han, det var hans 234:e start och det blev hans 201:a seger. Han är och var helt ohotad vilket ofta oddsen visade, 1.0 i odds vid start.

Ina Scot

En av de travhästar man inte gärna glömmer. Hon drog in mer än 20 miljoner kronor under sin aktiva tid. Hon vann 31 lopp i följd men den största meriten var då hon med en kvinna i sulkyn, Helen A Johansson vann Prix d'Amerique. Det var första gången något sådant hände i Prix d'Ameriques historia. På grund av det finns det nu ett lopp uppkallat efter Helen som går av stapel varje år. Ina Scot har många fler stora segrar, vilket gör henne till en av de bästa svenska travhästarna genom tiderna.

Commander Crowe

En varmblodstravare som började i Sverige för att sedan gå till fransk träning. Han hade rekord för varmblod i segrar på raken då han vann de 23 första loppen han ställde upp i. Han petade då ner en annan mycket berömd häst, Legolas, från förstaplatsen. Några meriter som gör honom till en rekordhäst är seger i Elitloppet 2012 och Hugo Åbergs Memorial även det 2012.

Legolas

Denna häst vann de första 19 starterna i sin karriär. Han blev en megastjärna som gjorde att intresset för travsport ökade. ATG tackade för hjälpen genom att se till att han hade foder för resten av sitt liv. Tyvärr var Legolas ofta sjuk och ganska lynnig så han måste till slut kastreras. Men denna lille ettrige krigare förgyllde mångas tillvaro.