Elitloppet

Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som är det egentliga namnet, är ett av Sveriges och världens mest prestigefyllda travlopp. Här samlas den yttersta eliten av travvärlden stjärnor. Det är enbart de allra bästa hästarna som får chansen att delta i detta lopp. Även kuskarna är de bästa. Deras skicklighet och erfarenheter är det som gör att de får äran att lotsa de snabbaste och mest värdefulla hästarna över banan mot mållinjen.

Elitloppet är ett av travvärldens mest populära och välbesökta lopp. År 2014 års version av loppet bevittnades av över 27 000 personer på plats – långt fler såg förstås TV-sändningen. Detta lopp, som alltid avgörs den sista söndagen i maj, har blivit något av en klassiker och hit vallfärdar många- både travkunniga och glada amatörer. Alla njuter de av sportens spänning, insuper atmosfären, satsar lite pengar på den häst som faller dem i smaken och tar del av en söndag som inte liknar någon annan söndag på hela året. Elitloppet innebär en folkfest utan dess like- alla känner till tävlingen och det är nog inte många som skulle ogilla att vara på plats när loppet körs.

Historien bakom loppet

Elitloppet kördes för första gången år 1952. På den tiden gick loppet under ett annat namn- Jubileumsloppet. Namnet har en mycket naturlig förklaring då loppet först introducerades för att uppmärksamma travbanan Solvallas 25- årsjubileum. Loppet som hållits varje år sedan dess löper över 1609 meter, en engelsk mile. Elitloppet hålls alltid på Solvalla och har blivit något av en installation. Från början var loppet endast öppet för svenska hästar men under åren har detta ändras och nu kan ekipage från hela världen delta. För att få starta krävs det dock en formell inbjudan från Elitloppets tävlingsledning.

Fakta om loppet

Det prestigefyllda loppet, som nu körts i över 50 år, har sett vinnare från ett flertal olika länder. Svenska ekipage har gjort mycket bra ifrån sig under dessa år, totalt sett har svenska hästar avgått med segern hela 23 gånger. Copiad är den mest framgångsrika svenska hästen, i mitten på 90- talet vann denna legendariska häst Elitloppet två år i rad- en bedrift som endast matchats av franska Varenne. Den bästa kusken i dessa sammanhang är den välkände svenska Stig H Johansson. Han har skördat massor av framgångar på travbanorna men Elitloppet måste klassas som en av hans främsta framgångar. Stig har tagit hem förstaplatsen hela sex gånger.

Loppet körs i flera olika heat. Totalt bjuds 16 hästar in för att delta i loppet. De 16 tävlande delas sedan in i två försökslopp. De fyra främsta ekipagen i de två försöksheaten går sedan vidare till det slutgiltiga finalloppet. Alla tre lopp går av stapeln under en och samma dag. Det har även betydelse hur pass bra ekipagen travar i försöksheaten. Ekipaget med bäst tid blir nämligen först med att välja startspår i finalloppet. Startspåret är en oerhört viktig detalj då det skapar förutsättningar för hela loppet. Det kan vara det som avgör om en häst vinner eller förlorar. Innerspåret är oftast det mest åtråvärda men alla hästar är olika och travar bäst med utgångspunkt från olika spår. Det kan alltså vara så att en kusk som känner sin häst väl kan välja ett annat spår än det innersta om det är så att hästen föredrar det.

Prispengarna

Även inom detta område har utvecklingen gått framåt. År 1952 när Permit travade in som första vinnare av Elitloppet försäkrade han sig om en redig vinst på 30 000 kronor. Idag är den summan betydligt större. Den häst som först sticker mulen över mållinjen kan vara säkra på att också kamma hem en redig vinst. Idag ligger nämligen vinstsumman på hela 3 000 000 svenska kronor. Under Elitlopps- helgen omsätts det dessutom stora summor på spel. Många svenskar väljer att satsa och spela på detta lopp. Rekordet sattes under 2014 då 147 181 579 kronor omsattes under den söndag då Elitloppet gick av stapeln. Många av spelarna gick också hem med en väsentligt större summa på fickan än vad de hade när de kom till travbanan.