Hugo Åbers Jägersro

Travloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro i Malmö är ett av Sveriges mest hajpade travlopp. Det har flera orsaker. Dels är prissumma saftig och dels är det en bedrift att ta hem segern i det loppet som samlar elithästar från hela världen. Vinner man så gör man det i tuff konkurrens. Loppet körs den sista tisdagen i juli och brukar vara den tävling som drar mest publik på hela året.

Hugo Åberg - entreprenör och travälskare

Loppet har fått sitt namn efter Hugo Åberg som var verksam som byggmästare i Malmö men som även var en stor tillskyndare av travsporten i staden. Hugo Åberg dog 1969 och men hann lämna stora avtryck i Malmös stadsbild med höghuset Kronprinsen och Caroli City. Han donerade även pengar till Jägersros utbyggnad och modernisering. Jägersro är Sveriges äldsta travbana.

Hugo Åbergs Memorial - travloppet

Efter Hugo Åbergs död ville man hedra honom på något sätt då han gjort så mycket för travsporten i Malmö och på Jägersro. Han var dessutom ordförande i Svenska Travsällskapet ända fram till sin död. Då föddes idén med ett elitlopp till hans ära.

Loppet kördes första gången året efter hans död och till en början kördes det som ett heatlopp. Det första loppet vanns av hästen Brogan med Per-Olof Gustafsson i sulkyn. Prissumman var då jämfört med dagens prissumma tämligen blygsam, nämligen 25 000 kronor. Nu för tiden är förstapriset uppe i 1 miljon kronor. Loppet gick från att vara ett heatlopp till att få den utformning det har idag 1978.

Ett stort antal hästar har vunnit loppet två gånger. De är: Express Gaxe, Big Spender, Peace Corps, Rite on Line, Gidde Palema, Lavec Kronos och Commander Crowe. Föga förvånande är det Stig H Johansson som är den som har varit mest framgångsrik i Hugo Åbergs Memorial med hela sju vinster som tränare. Först med Duke Iran 1977 och sist med Citation 2006 då Erik Adielsson satt i sulkyn. Den största skrällen i loppets historia kom redan andra gången loppet kördes 1971. Gert Scherman lyckade få hästen Atout de Moulin att vinna två raka heat. Den gången gav hästen tillbaks 43 gånger pengarna.

Årets upplaga - 2015

Hästen Creatine vann årets Hugo Åbergs Memorial. Creatine tränas av Jimmy Takter och hans bror Johnny Takter är kusk. Bröderna Takter var mycket lyckosamma och slog ut allt motstånd på Jägersro. Creatine har tränats utomlands men flyttades till Sverige och Robert Bergh för att tränas tidigare i år. Det gick dock inte så bra så efter fyra starter flyttades Creatine till Jimmy Takter som har sin travcamp i USA. Resultatet av den träningen fick alla se på Jägersro.

Som kuriosa berättade Jimmy Takter att det var första gången han såg hästen live. ”Jag har tränat hästen på telefon från USA och det gick ju bra”, ska han ha sagt.

Nytt namn - Skånemejerier går in som sponsor

Från och med 2015 är rubriken på loppet, "Skånemejerier Presenterar Hugo Åbergs Memorial". Man menar från Skånemejerier att en balans mellan bra mat, träning, hälsa och vila är viktigt oavsett om man rider eller rör sig i naturen. Något vi helhjärtat stödjer.