ATG Odds Elitloppet

Elitloppet som är ett travlopp som körs på Solvalla travbana i Stockholm varje år kan på många sätt sägas vara travsportens "Juvelen i Kronan" i Sverige. Loppet är internationellt känt och är ingen liten lokal tilldragelse, utan tvärtom, loppet körs med de förnämsta ekipagen som kan uppbringas i Europa och Amerika och anses som det mest prestigefyllda travloppet i världen. Det betyder att intresset för att spela på hästarna i Elitloppet är stort även internationellt.

Så här började det

År 1952 kördes ett lopp på Solvalla som fick heta Jubileumsloppet då Solvalla travbana firade 25-årsjubileum av sin tillkomst. Tävlingen fortsatte under namnet Solvallas internationella elitlopp, eller kort och gott Elitloppet, och det kom att arrangeras den sista söndagen i maj varje år. Till en början var det en helt svensk tilldragelse, men snart kom stora franska hästar med och senare även framgångsrika amerikanska hästar.

Elitloppet rankas idag som ett av världens bästa travlopp tillsammans med Hambletonian Stakes och Prix d'Amérique. Banan är 1609 meter, en engelsk mil, i alla de tre loppen, de två försöksheaten och den slutliga finalen. Inför finalen får de två ettorna i försöksheaten lotta om vem som ska få välja startspår. Då de två ettorna gjort det är det tvåornas tur att lotta och så håller det på till dess att alla ekipage har valt startspår.

Elitloppet i nutid

Nu fungerar det så att ett urval av världens mest framgångsrika travhästar eller travstall bjuds in till Elitloppet. 16 ekipage bjuds in och två heat körs på söndagens förmiddag med åtta ekipage i varje. De fyra bästa från varje försöksheat deltar sedan i den slutliga uppgörelsen om vilket ekipage som ska bli världens främsta travekipage. Prissumman tillhör de allra största, runt 3 miljoner kronor, men för många ekipage är det inte pengarna som är viktigast, utan äran att ha tagit hem segern i detta stora lopp.

Svenska framgångar

Trots att loppet körs med de bästa hästarna som finns i hela världen är det inte alls ovanligt att det är en svensk häst som springer hem vinsten. Kända hästar som Copiad, Ego Boy och Victory Tilly har vunnit Elitloppet. Även svenska kända kuskar har setts segra i loppet. En av de mest kända är Stig H Johansson som har vunnit finalen i Elitloppet hela sex gånger. 2015 blev det också svensk seger då Magic Tonight vann med Örjan Kihlström i sulkyn.

Spel på Elitloppet

Ett så pass uppmärksammat travlopp för naturligtvis med sig att det spelas i stor omfattning på vem som ska ta hem den prestigefyllda segern. I Sverige är det ATG som erbjuder spel medan det utomlands finns andra aktörer. ATG står för Aktiebolaget Trav och Galopp och är ett bolag som delvis är fristående från staten, men hälften av bolagets styrelse tillsätts av staten. Det är inte meningen att staten ska tjäna pengar på ATG, utan bolaget har istället uppdraget att tjäna pengar åt travsporten. Överskottet som uppstår på spelandet går därför tillbaka till hästnäringen i form av prispengar och drift av banorna, och dessutom till premier till uppfödare och tränare.

Detta betyder att då du spelar hos ATG så får du inte bara ett roligt spel och kanske till och med en liten vinst utan du stödjer samtidigt aktivt svensk hästsport. ATG har dessutom program för säkert och ansvarsfullt spel. Tyvärr kan det för en del personer bli problem att begränsa sitt spelande. Här tar ATG ansvar och erbjuder flera olika verktyg för att du ska återgå till ett lagom och sunt spelande.

Spela i förväg

I lagom tid före helgen i maj år 2015 presenterade ATG att de skulle ge högre vinnarodds hela veckan före och under Elitloppshelgen. Dessutom kunde man spela på Elitloppet i förväg, ett sätt att göra det enklare för de som ville satsa på Elitloppet. Med högre vinnarodds menade man att man skulle ha en återbetalningsprocent på 85 % istället för de vanliga 80 %.

Vill man spela på Elitloppet hos ATG kan man göra det från och med att startlistorna publiceras fram till en minut före loppets start.