Prix d'Amerique 2016

Detta är nog det mest prestigefyllda travloppet av dem alla - i hela världen. Loppet kallas till och med för det inofficiella världsmästerskapet. PdA körs på Vincennesbanan i Paris och började köras redan 1920 som en hyllning till de amerikanska trupperna som hjälpt Frankrike i det första världskriget. Sedan 2013 heter tävlingen Grand Prix d'Amerique.

Tidigare svenska vinnare

Till en början deltog bara franska hästar, men det internationella inslaget ökade alltefter och 1950 vann för första gången en svensk kusk, nämligen Sören Nordin med amerikanske Scotch Fez framför sulkyn. Fler svenskar än så har vunnit PdA, bland annat Dart Hanover med Berndt Lindstedt ocu Ina Scot som vann med Helen A Johansson i sulkyn. Hon blev den första kvinnliga kusken att vinna loppet. Man får heller heller inte glömma Queen L med Stig H Johansson som kusk samt Maharajah som kördes av Örjan Kilström.

PdA 2016

Tävlingen som löper över 2700 meter startas på franskt vis med voltstart, vilket innebär att kusken själv kan välja spår. I årets upplaga var det 18 ekipage som startade, varav fyra var svenska. En av dem var Timoko, hästen som vann Solvallas Elitlopp 2014. Han kördes av Björn Goop men lyckades inte helt fullt utan landade på en andraplats. I förhandstipsen trodde de flesta på en placering inom top tre och det stämde ju bra. Nästa svenska häst var Oasis Bi som slutade på en tredjeplats. I förhandstipsen sades det att en plats bättre än femma var sannolik, men knappast någon vinstchans. Deltog gjorde även Örjan Kihlström med Lionel som galopperade i starten och var därmed borta. Den fjärde hästen var Mosaique Face med Lutfi Kolgjini, som inte orkade med riktigt. Formen var inte på topp.

Vinnaren Bold Eagle

Det var ingen som helst överraskning att Bold Eagle vann PdA. Hästen anses av flera kännare som världens bästa travare just nu. Efter loppet höll hästens tränare, Sébastien Guarato, ett gripande tal. Han tillägnade sin far, som gick bort bara fyra dagar före loppet, segern. Han kunde inte hålla tillbaka tårarna under talet, tårar av både sorg och lycka.

Örnen har landat sade Neil Armstrong då han landade på månen med Apollokapseln och det citatet kan komma att användas igen - nu som epitet på Bold Eagle, travvärldens nya nummer ett. Bold Eagle är en ung häst, bara fem år, och tävlar mot äldre hästar. Det verkar inte bekomma Bold Eagle det minsta. Inför loppet var han förhandstippad, men då han selades på och värmde upp verkade han slö och ointresserad. När det väl var dags för allvaret blixtrade det dock till.

Efter loppet spekulerades det om Bold Eagle skulle komma till Elitloppet i år. Trots att stämningen på Solvalla lockar så menade huvudägaren Pierre Pilarski dock att de kommer till Solvallas Elitlopp men inte i år.

Åter till de svenska hästarna

Timoko tog ledningen i början av loppet med Björn Goop vid tömmarna. Vid uppförsbacken på banan kom dock Bold Eagle och körde om. Timoko hängde på och släppte aldrig andraplatsen men kunde inte hota Bold Eagle i upploppet. Han gick dock inte lottlös ur det hela, andrapriset var värt 2,3 miljoner kronor.

Efter loppet sade Björn Goop att det aldrig är roligt att förlora men att de förlorade mot världens bästa häst - Bold Eagle. Timoko har varit med ett tag och räknas numera som en gammal häst. Trots det är han som Rocky, reser sig alltid på nio. Det blir spännande att se hur han klarar sig i Elitloppet.

Tredjeplatsen för Oasis Bi

Starten såg stark ut och det luktade vinst, men Oasis Bi blev tvungen att släppa till Timoko. På upploppet såg Oasis Bi ut att kunna vinna på innerspåret, men spurten var oerhört snabb så han klarade inte av att ta sig förbi. Han kammade dock ändå hem en vinstsumma på 1,3 miljoner kronor för tredjeplatsen.