Solvalla

I huvudsak är Solvalla en travbana i Stockholm men är också en konferensanläggning och en plats där flera mässor äger rum. Många kombinerar företagskonferensen på dagen med travlopp och kombinerar därmed nytta med nöje på en och samma plats.

Historia

Redan 1927 invigdes denna travbana och det hölls naturligtvis löpningar för hästar, eftersom det inte rörde sig om bara trav då, så får vi kalla det för löpningar. Den formen av lopp grundades först under 30-talet. Vid invigningen hölls totalt sju lopp. Ett för lanthästar, tre för varmblod och tre för kallblod. När travtävlingarna väl kommer i gång 1930 så körs 36 tävlingsdagar med totalt 225 lopp med en totalomsättning för landet på fem miljoner kronor och en halv miljon i prispengar.

Det var också då som ett besök på travbanan var det enda sätt som var möjligt för att kunna spela på hästar. Detta var långt före tiden då det gick at fylla i en kupong och lämna in hos sitt tipsombud. Att spela på hästar via något så kallat internet var nog än mer otänkbart. Idag kan det enkelt placeras insatser på hästarna i loppen hemma från soffan i vardagsrummet, och vinsterna blir utbetalda via bankkontot. Travsport är dock lika populärt nu som då med den kombinationen mellan skicklighet och tur som gör sporten så spännande. Det finns massor med experter som tror sig ha system för att vinna och andra som har järnkoll på all historik och statistik på en häst, eller kusk som borgar för att veta vem vinnaren i nästa lopp kommer att vara. Oavsett om detta stämmer eller inte så råder det ingen tvekan om att kunskap och tur i kombination kan ge ett tillskott i kassan och lite spänning på vägen. Är man dessutom på plats på Solvalla kan det vara en trevlig vistelse och ett minne att se tillbaka på. Trav som upplevs på riktigt är precis som de flesta sporter en helt annan sak att se på plats mot att sitta i tv soffan och titta.

Solvalla i dag

Solvalla är bland annat värd för en av världens största travtävlingar, Elitloppet, som arrangeras årligen och där 16 ekipage är inbjudna att delta i tävlingen. Prissumman för denna tävling är tre miljoner kronor, vilket är två miljoner mer än omsättningen för hela landet 1930. Detta första elitlopp, som då gick under namnet Jubileumsloppet för att uppmärksamma Solvallas 25 årsdag, hölls första gången 1952 och har sedan dess varit ett måste för den som är intresserad av trav.

Solvalla har också kontorsbyggnader numera som byggdes mellan 1984 och 2006 där bland annat Aktie bolaget Trav och Galopp håller till tillsammans med dotterbolaget kanal 75. Även Svenska Travsportens Centralförbund här i är placerat här i den byggnad som kallas för Hästsportens hus.

Solvalla lockar inte bara dem som spelar på trav utan även de som är allmänt hästintresserade eller de som helt enkelt besöker Solvalla för att Solvalla är Solvalla, och att det har blivit en del av svensk historia och en attraktion i sig själv att besöka.