Trav kan du spela på många olika sätt. Inte bara att det finns många olika spel att välja mellan, så finns det dessutom många olika plaster att spela det på. Du kan gå till närmaste ATG-ombud för att spela dina rader, du kan spela direkt via datorn eller live på travbanan. Detta är självklart det som ger den ultimata upplevelsen.Andra spelupplevelser kan du få på ett casino.

Spelar man live på banan får man även se lite mer än vad de som följer loppen på tv får göra. Innan varje lopp på går hästarna igenom några steg för att värma upp, bli kontrollerade och starta.


Innan ett lopp värmer hästarna upp på travbanan. Hästen får då ofta jogga runt banan i måttligt tempo. Hur hästen värms upp avgör tränaren utifrån individen och det kan variera mycket mellan olika hästar. Vid varje tävling finns en banveterinär som är ansvarar för att inga hästar far illa. Innan loppet samlas alla tävlande hästar och banveterinären får då möjlighet att granska alla tävlande hästar lite närmare och också prata med tränare om eventuella iakttagelser. Efter detta går hästarna ut på banan i nummerföljd till musik framför publikplatserna. Därpå följer en provstart, något som alla hästar i loppet måste göra. Provstarten innebär att hästen gör en låtsasstart i tävlingstempo för att publiken ska kunna se vilken form hästen är i innan loppet börjar.

Efter detta är det dags att starta loppet.I Sverige finns det två olika sätt att starta ett lopp på. Den vanligaste startmetoden är voltstart. Man samlar då max 15 hästar i två, ibland fler, volter vid startlinjen. Hästarna cirklar runt, en häst i täten på varje volt och  därefter i par två och två. Vid startsignalen så sluter hästarna upp i en klunga och loppet börjar.

Autostart kan man använda när maximalt 15 hästar tävlar. Hästarna samlas bakom en bil försedd med gallervingar. Efter uppsamling, där hästen springer och har sin nos i princip mot bilens gallervinge, accelererar bilen mot startlinjen. Vid startlinjen accelererar bilen ifrån hästarna och man får på det här viset en flygande start. Den här sortens lopp genererar i princip alltid snabbare sluttider än voltstart.

I travlopp är passgång och galopp otillåtna gångarter. En häst blir diskvalificerat om den
- löper en längre sträcka i otillåten gångart.
- ofta övergår till otillåten gångart.
- vinner fördel genom otillåten gångart.
- når mållinjen i otillåten gångart.

I Sverige tävlar man huvudsakligen på travbanor som är 1 000 meter långa. Tre 800-metersbanor finns också. Dessutom finns en milebanan (1609m) i Tingsryd. Banornas kurvor är doserade för att minska påfrestningen på hästarnas ben.