Trav i antiken

Trav går att spåra ända tillbaka till det antika Grekland, det gick dock inte till på samma sätt som idag men det är där som trav har sina rötter. Under idrottsspelen så utövades en mängd olika grenar, däribland kapplöpning med häst där det fanns tre olika grenar, vagn dragen av två hästar, vagn dragen av fyra hästar och häst med ryttare.

 

Hästkapplöpning

Hästkapplöpning var en av de mest prestigefyllda tävlingarna under idrottsspelen, endast de allra rikaste hade råd att äga kapplöpningshästar och att transportera hästarna till spelen. Ägarna deltog inte själva, man använde sig istället av en jockey som tävlade åt dem. Det var dock ändå ägarna som blev utropade som vinnaren om deras häst vann. På grund av detta så kunde kvinnor, barn och även städer bli olympiska vinnare.

Grekiska idrottsspelens hippodrom

Hästkapplöpningarna tog plats i en hippodrom som var formade på samma sätt som travbanorna vi har idag. Det krävdes inte mycket för att skapa en hippodrom, allt som behövdes var en plan yta som var tillräckligt stor för att alla tävlande skulle få plats. Antalet deltagare var ibland så många som 50, vilket gjorde att de ofta inträffade olyckor då alla ville ta det inre spåret i kurvorna. Det fanns inga sittplatser eller läktare för åskådare, de fick istället titta på från kullar i närheten. Man använde sig av en startmekanism som var tillverkade av rep vilket föll till marken när det var dags att starta för att se till att alla skulle få en så rättvis start som möjligt.

Romersk hästkapplöpning

När den romerska hästkapplöpningen ökade i popularitet så sjönk populariteten för de grekiska hästkapplöpningarna. Den romerska versionen tog över mer därför att fokus låg på att underhålla åskådare istället för att avgöra vem som var bäst. När de började hålla hästkapplöpning så byggde man läktare runt banan för att åskådarna skulle kunna se tävlingen så bra som möjligt och man använde sig bara av tolv vagnar per tävling. De romerska hästkapplöparna tävlade heller inte för en enskild person utan tävlade istället för fyra olika grupper. Grupperna var olika färger, vita, röda, gröna och blå. Åskådarna hejade alltså på en grupp istället för en enskild häst.

Idag så är inte trav en gren i de olympiska spelen därför att det inte är en tillräckligt populär sport, vilket är underligt då det var en av de mest populära grenarna under de tidiga olympiska spelen.