Travtips v75

V75 är ett spel på hästar som AB Trav och Galopp (ATG) tillhandahåller. Det är det mest populära spelet av ATG:s spel och omsätter miljonbelopp under stora speldagar. Varför är då just V75 så populärt? Det finns många förklaringar till det, bland annat höga vinstsummor, det faktum att elithästar deltar (vilka det finns mycket information om), spelets enkelhet och ett lågt radpris (endast 50 öre).

Så här spelar man V75

Du fyller i en kupong genom att sätta ett streck för de hästar du tror på. I V75 ska du som spelare plocka ut en vinnare i varje lopp - det är sju lopp, så sju streck blir en rad. I V75 körs lopp med de bästa hästarna, alltså elitseriehästar. Här tävlar de bästa hästarna och kuskarna vi har i Sverige.

En kupong med en enda rad har nog inga större chanser att vinna så det gäller att spela med fler hästar för att öka vinstchanserna. Det gör du genom att sätta ett streck för ytterligare några hästar som du bedömer har goda vinstchanser. Det är här det blir svårt för du måste antagligen begränsa dig och din insats. Sätter du streck för alla hästar i alla lopp vinner du bergsäkert men vinstsumman kommer inte ens i närheten av din insats. Det är din plånbok som avgör hur många hästar du streckar.

Det är inte ovanligt att hästar uteblir från loppet. De kan ha skadats på en träning eller blivit sjuka. Därför får du markera två reserver på kupongen som går in om dina tippade hästar inte kommer till loppet.

Välj vinnare

Nu när du vet hur kupongen fungerar är det dags för dig att utse möjliga vinnare. Har du läst på lite om hästarna som ställer upp i loppet så vet du en hel del om deras styrkor och svagheter. Du har säkert följt upp hästarna via olika sidor på nätet som förmedlar travtips, sådana finns det nämligen många av. Tänk dock på att ta alla dessa tips med en nypa salt. Om tipsarna däremot är någorlunda eniga om en vinnare i ett lopp kan du spika det loppet, alltså garderar du inte. Det spar mycket pengar i ett system om man kan ha en eller flera spikar på sin kupong.

Kort eller långt lopp

Nu ska du göra din egen bedömning. Loppets upplägg medför olika för- och nackdelar för hästarna. En del hästar är som en trimmad tvåtaktsmotor och kommer bäst till sin rätt på en kort bana, medan andra hästar är sega och är bäst över en längre distans. Travlopp körs på distanserna 1 640 meter, 2 140 meter och 2 640 meter eller längre. Det längsta lopp som körs i Sverige är 4 000 meter.

Startmetoden spelar roll

Det finns två huvudsakliga startmetoder som ger lite olika utfall vad det gäller startspår. Vid autostart springer hästarna bakom en bil med en grind fram till startlinjen då bilen kör ifrån hästarna. Vid autostart är spår nummer fem det spår som statistiskt sett ger flest vinster. Vid voltstart där hästarna startar stillastående bakom startlinjen är spår nummer ett det mest vinstgivande.