Det som händer på travbanan är viktigt, men minst lika viktigt är det som händer utanför. För att veta vilket ekipage man ska satsa sina pengar på och vilken häst som är starkast bör man ha kunskap om hästen. Hur den tränats, stamtavla, sjukdomar och personlighet. Kunskap är det som skiljer på vinnare och förlorare. Därför är det bra att skaffa sig en bra bild över hur en häst ser ut och vart den kommer ifrån.

Något som är bra att kunna är anatomin på en häst. Om du kan den så är det enklare att referera till travaren och se om något är fel på den. En hästs anatomi är lika komplicerad som en människas, därför kan det vara bra att begränsa sig och fokusera på det viktigaste.
Några begrepp och namn som är värda att kunna:
Korset ? Där rygg möter svans. Hästar brukar ogilla om man sparkar dem på korset eller slår till dem.
Bringan ? Där halsen slutar och magen börjar kallas för bringan. Den främre delen på magen, med andra ord.
Bogen ? Bogen är sidan av bringan. Bogen är en muskulös kroppsdel som man kan piska hästen på för att göra den mer alert.
Ganasch ? Namn på käken hos en häst.
Manken ? Den högsta delen av ryggen på en häst. Där ifrån mäter man mankhöjden.
Sporre ? Du har hoven och sedan hovskägget. Under hovskägget hittar du sporren, den yttersta delen av kotleden.
Skenbenet ? Den nedersta delen av hästens ben. Som vår underarm.

Travhästar är oftast varmblodiga men i Sverige finns även några kallblodiga. Det vanligaste är att man avlar fram travhästar. Just för att få fram den snabbaste hästen ? utseendet är inte högsta prioritet. Vid träning av dessa hästar så är det olika för olika hästar. Någon häst kan vara svår att träna med enbart droska och kan behöva bli riden då och då.

En hästs sjukdomshistorik är viktig att ta reda på. Har den varit sjuk mycket finns risken för att den blir det igen. Har den dessutom varit sjuk någon månad innan den tävlar kan det vara bra att tveka innan man satsar på den.